Nieuwsbrief maken: Met deze tips val je op in 2024

Groen stijlelement

Misschien staat het maken van een nieuwsbrief ergens op je to-do-lijst, maar weet je niet waar je moet beginnen. Met de voortdurende stroom van e-mails en informatie is het een uitdaging om op te vallen en waarde te bieden. Toch blijft een nieuwsbrief maken dé onmisbare kracht om de connectie met je publiek te behouden. In deze blog ontdek je tips om een nieuwsbrief te creëren die niet alleen opvalt, maar ook waarde toevoegt voor je lezers.  

Waarom jij een nieuwsbrief moet maken

Waarom is een nieuwsbrief maken nog relevant te midden van Social Media, blogs, podcasts en andere kanalen? Dat komt omdat het directe communicatie mogelijk maakt. In tegenstelling tot social media, waar je boodschap kan verdwalen tussen algoritmes, biedt een nieuwsbrief een directe lijn. Hier meet je succes, volg je open- en click-through-rates en observeer je direct hoe je publiek reageert. Het is een krachtige manier voor bedrijven om direct en persoonlijk met hun doelgroep te communiceren, wat het onderscheid maakt ten opzichte van andere marketingkanalen.

Maar hoe maak je dan die nieuwsbrief die opvalt tussen de tientallen mailtjes die jouw klanten dagelijks ontvangen? Met deze tips leer je hoe je dat effectief kunt doen.

1.      Bedenk een pakkende titel

Een creatieve titel onderscheidt je van de concurrentie. Sta eens in de schoenen van je lezer: Wat maakt dat jij op een mail klikt? Een sterke titel is actief en belooft voordelen. Bijvoorbeeld:

‘Ontdek onze exclusieve budgettering strategieën: Bespaar tijd en geld!’

Een goede titel:

 • Wekt interesse: Gebruik actieve woorden zoals ‘Ontdek’ of ‘Bespaar. Voeg een gevoel van urgentie toe met woorden als ‘Nu’ of ‘Direct’.  
 • Belooft een voordeel: Kies een titel die meteen een meerwaarde biedt.

Laten we een voorbeeld nemen om te omschrijven wat ik hiermee bedoel. Welke titel speekt jou meer aan?

 • Informatie over financiën en budgettering
 • Bespaar tijd en geld met onze exclusieve budgettering strategieën!

De kans is groot dat je voor de tweede optie kiest. Waarom? Omdat deze titel jou direct een meerwaarde biedt. Door deze nieuwsbrief te lezen verkrijg je niet alleen informatie, maar leer je ook hoe je zelf stappen zet om tijd en geld te besparen! Het is essentieel om alle relevante informatie in je titel te verwerken. Houd echter in gedachten dat het meteen duidelijk moet zijn waar de nieuwsbrief over gaat. Vermijd daarom ingewikkelde taal en zorg voor helderheid bij de eerste oogopslag.

Tip: Voeg ook een pakkende ondertitel toe. Deze wordt samen met de titel weergegeven naast de afzender en kan het laatste zetje zijn om de nieuwsbrief te openen. Gebruik het als een aanvulling op de hoofdtitel en maak het intrigerend.

Bijvoorbeeld:

 • Hoofdtitel: Bespaar tijd en geld met onze exclusieve budgettering strategieën!
 • Ondertitel: Ontdek praktische stappen om direct je financiën te optimaliseren.

2.      Ken je doelgroep

Voor je begint met schrijven, is het essentieel je doelgroep te begrijpen. Ontdek hun interesses, pijnpunten en behoeften. Een handige tip is het maken van een Empathy Map. Het is een krachtige tool om de diepere lagen van je doelgroep te ontdekken. Het helpt emoties, doelen en ervaringen in kaart te brengen voor een dieper inzicht. Het resultaat: een nieuwsbrief die écht resoneert met de mensen die ertoe doen.

Empathy map example (buying a TV)

(Bron: nngroup.com) https://www.nngroup.com/articles/empathy-mapping/

Het begrijpen van je doelgroep is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Hierbij worden continue feedback en diepgaande analyses ingezet. Zo verfijn je je nieuwsbrief naar de steeds veranderende behoeften van je lezers.

Hoe je dat toepast, zie je hier:

Door regelmatige analyses ontdek je dat je doelgroep bijzonder geïnteresseerd is in recepten voor snelle en voedzame maaltijden. Met deze inzichten kun je je nieuwsbrief aanpassen met de volgende titels.

 • Titel 1: Ontdek snel en gezond koken: Nu tijd en energie besparen!
 • Titel 2: Probeer onze exclusieve recepten voor snelle en voedzame maaltijden!

3.     Biedt waarde

De lezers van jouw nieuwsbrief hebben waarschijnlijk geen grote interesse in uitsluitend verkoopgerichte boodschappen. Hoewel ze waarschijnlijk af en toe aanbiedingen verwachten, is dit niet de voornaamste reden voor hun abonnement. Dus, welke waarde bied jij hun dan wel? Dit is een cruciale vraag die je jezelf moet stellen, want de toegevoegde waarde van jouw nieuwsbrief onderscheidt zich van andere nieuwsbrieven.

Bedenk ook waarom jouw lezers zich in eerste instantie hebben aangemeld voor de nieuwsbrief. Het is van groot belang dat je deze verwachtingen kunt waarmaken. De beloftes die je hebt gemaakt bij het inschrijven bepalen de toon voor wat de lezer kan verwachten. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze beloftes na te komen, anders loop je het risico op teleurstelling. Gebruik die beloftes als leidraad voor de inhoud van jouw nieuwsbrief.

4.     Duidelijke CTA-voorbeelden

Een duidelijke call-to-action (CTA) is de sleutel achter de betrokkenheid van je lezers. Hier zijn enkele voorbeelden van krachtige CTA’s die aangepast kunnen worden aan verschillende soorten nieuwsbrieven:

Voor een E-commerce nieuwsbrief:

 • CTA: 'shop nu en ontvang 20% korting'
 • Aanpassing: Pas de CTA aan op lopende aanbiedingen of seizoensgebonden kortingen om directe aankopen te stimuleren.

Voor een content nieuwsbrief:

 • CTA: ‘Lees het volledige artikel’
 • Aanpassing: Personaliseer de CTA met de titel van het specifieke artikel om de nieuwsgierigheid van lezers te wekken.

Voor een service-aanbiedende nieuwsbrief:

 • CTA: ‘Probeer onze dienst gratis voor 30 dagen’
 • Aanpassing: Houd het specifiek en aantrekkelijk door de proefperiode aan te bieden

Voor een evenement gerichte nieuwsbrief:

 • CTA: ‘Registreer nu voor exclusieve toegang’
 • Aanpassing: Pas de CTA aan op het specifieke evenement en benadruk de exclusiviteit van de registratie

Tip: Voeg ook call-to-actions toe die de lezer in een nieuwe funnel trekken. Denk bijvoorbeeld aan ‘Lees meer informatie op onze website’. Of zet je nieuwsbrief cross mediaal in door een oproep te doen om je te volgen op social media.

Richtlijnen voor effectieve CTA-implementatie

Verder is het van belang om volgende richtlijnen mee te nemen bij het plaatsen van de call-to-actions in je nieuwsbrief.

 •   Positioneer je belangrijkste CTA-knop aan het einde van je e-mailinhoud. Zo kunnen lezers de volledige context begrijpen voordat de uiteindelijke vraag wordt gesteld.
 •   Integreer secundaire CTA’s in je tekst om te linken naar gerelateerde inhoud of genoemde producten. Dit verrijkt de leeservaring en biedt extra waarde.
 •   Plaats CTA’s op natuurlijke pauzemomenten, zoals knoppen, aan het einde van secties en onderschriften bij afbeeldingen. Dit vergroot de kans dat lezers de actie oppakken.

Succesvolle Button

Bron: (Onyouronline, 2023) https://www.onyourline.nl/blog/8-tips-meer-klanten-met-een-succesvolle-button/

Begin vandaag nog met het implementeren van deze waardevolle tips om jouw nieuwsbrief te transformeren. Met een pakkende titel, een diepgaand begrip van je doelgroep en het leveren van relevante waarde, leg je de basis voor een nieuwsbrief die opvalt en impact heeft. Transformeer nu jouw nieuwsbrief en maak een blijvende impact!

Meer blogs

Nieuwsbrief maken: Met deze tips val je op in 2024

Benieuwd hoe je een relevante nieuwsbrief maakt in 2024? Lees hier hoe je jouw nieuwsbrief transformeert.

Lees blog

Verken nieuwe hoogtes met deze SEO-tips voor social media-optimalisatie

Leer effectieve SEO-strategieën toepassen op social media om je online zichtbaarheid te vergroten.

Lees blog

De kracht van lokale marketing: hoe wij bedrijven in Amersfoort helpen groeien

Wil jij je op lokale marketing richten? Lees in dit blog hoe wij lokale marketing in Amersfoort aanpakken.

Lees blog
Groen stijlelement